Carnaval

Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijk.

Ook wij zijn heren van de traditie, wat betekent dat Bert (voorheen Wil) zorgt dat we niets te kort komen op dat vlak. Natuurlijk krijgen we van al deze versnaperingen enorme dorst, wat we (met mate) in de heerlijk verwarmde ‘carnavals’keet van Wil nuttigen.

Officieel duurt carnaval van zondag tot en met dinsdag, maar in de huidige praktijk is het vaak zo dat er tussen 11 november en het eigenlijke feest al tal van aan carnaval verbonden festiviteiten plaatsvinden, vooral in de laatste weken voor carnaval. Soms vinden er ook op aswoensdag nog enkele carnavalsactiviteiten plaats.

Hier gaan we iets buiten ons boekje, we vinden altijd wel een reden tot een feestje, buiten de maanden, weken, dagen dat we ons met het bouwen bezighouden.

Op 11 november (de elfde van de elfde), om precies 11:11 uur, begint het carnavalsseizoen. In Nederland wordt deze start van het seizoen in vrijwel iedere carnavalvierende plaats met een zekere ceremonie gevierd. De reden voor deze datum ligt bij het getal 11, dat van oudsher het getal van de dwazen en gekken is.

Onze ceremonie wordt in persoonlijk, besloten kring gevierd.

Elk jaar wordt er op elke carnavalsvereniging weer een prins en een of meerdere adjudanten uitgeroepen. Bij sommige verenigingen worden er ook jeugdprinsen en jeugdadjudanten gekozen

Ieder jaar weer zijn wij het eens met de keuze van de Prins welke CV de Dijkvelders uitroept, Alaaf!

De carnavalsdata voor de komende jaren zijn: 2012: 19-21 februari, 2013: 10-12 februari 2014: 2-4 maart 2015: 15-17 februari 2016: 7-9 februari

Dus ook wij hebben deze data in onze agenda’s genoteerd om te kunnen bouwen, beesten, eten en feesten!

Een prachtig verhaal over carnaval, maar de eerlijkheid gebied ons dat we als goed katholieken goed ons best doen de goede traditie goed voor te zetten.